"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Γιατί διαφωνούμε με την κατασκευή των τεσσάρων (4) εργοστασίων.

Γιατί διαφωνούμε με την κατασκευή των τεσσάρων (4) εργοστασίων.
 
  1. 1.       Σύμφωνα με το Ν.3852/2010 «Καλλικράτης» η αρμοδιότητα για τον σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής ανήκει στην αιρετή Περιφέρεια Αττικής (άρθρο 211), η οποία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν. Σε καμιά περίπτωση δεν έχει την αρμοδιότητα αυτή το κράτος (και πολύ περισσότερο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση), αλλά επίσης δεν μπορεί να την έχει ο Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α., η θητεία του οποίου έχει λήξει και δεν εκπροσωπεί πλέον τους Δήμους της Αττικής.
 2.       Η επιχειρούμενη να υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. δεν μπορεί να υπογραφτεί. Επ΄ αυτού προσφύγαμε τόσο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ζητώντας ακύρωση της απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α., όσο και στο Ελεγκτικό Συνέδριο ζητώντας την ανάκληση της απόφασης του Ε΄ Τμήματος, με την οποία έγινε ο προσυμβατικός έλεγχος.

3.       Με την επιχειρούμενη από την κυβέρνηση και την απερχόμενη Εκτελεστική Επιτροπής του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. κατασκευή τεσσάρων (4) εργοστασίων θα γίνουν άχρηστες επενδύσεις κόστους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ το κόστος τους θα μετακυλιστεί στον πολίτη για πολλά χρόνια. Παράλληλα, η διαφαινόμενη διάθεση να ανατεθεί η λειτουργία των εργοστασίων σε ιδιώτη σε συνδυασμό με τη νέα αντιλαϊκή τιμολογιακή πολιτική για το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων σημαίνει τουλάχιστον τριπλασιασμό των δημοτικών τελών για είκοσι πέντε (25) χρόνια.

4. Εκτός των παραπάνω, αξιοπερίεργη είναι η εμμονή της κυβέρνησης να διενεργηθεί ενιαίος διαγωνισμός για την κατασκευή και των τεσσάρων (4) εργοστασίων μαζί, εμμονή που οδηγεί σε διαιώνιση των μονοπωλιακών καταστάσεων και στην ανάθεση της επένδυσης στους γνωστούς «εργολάβους των σκουπιδιών».


 5.       Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η κατασκευή του εργοστασίου βιοξήρανσης που προτείνεται, γίνεται σε χώρο κυττάρου, δηλαδή σε χώρο που έχει γίνει προεργασία για να υποδεχτεί απορρίμματα στον Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής. Την επόμενη ημέρα, πού θα ταφούν τα σκουπίδια;

6.       Εξάλλου, η μεθοδευμένη έγκριση Μ.Π.Ε. από την Υ.ΠΕ.Κ.Α. για το 4ο εργοστάσιο στη Φυλή με βιοξήρανση, καταδεικνύει ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις για να οδηγηθούμε άμεσα – και χωρίς κοινωνική συναίνεση – σε καύση των απορριμμάτων, μια μέθοδο ακριβή και περιβαλλοντικά επικίνδυνη.

  1. Μας βρίσκει κάθετα αντίθετους η αντίληψη της κυβέρνησης και της απερχόμενης Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. για πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, μια προσπάθεια που βλέπουμε να εξελίσσεται πολύ καιρό, για όλα τα αντικείμενα του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α.



ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου