"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Νέα επίθεση στις ελληνικές επιχειρήσεις και τα Επιμελητήρια από την Τρόικα

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή τη νέα επίθεση στις ελληνικές επιχειρήσεις και τα Επιμελητήρια από την τρόικα, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Μια νέα απροκάλυπτη και καταστροφική επίθεση δέχονται οι 900.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας από την τρόικα, με στόχο τον πλήρη αφανισμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Όπως ενημέρωσαν τις διοικήσεις των Επιμελητηρίων στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, οι εκπρόσωποι της τρόικας πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση για την κατάργηση της εισφοράς των επιχειρήσεων προς τα Επιμελητήρια, γεγονός που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τα Επιμελητήρια σε «λουκέτο», δεδομένου ότι δεν επιδοτούνται ούτε με ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο σύνολό τους τα Επιμελητήρια καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες με τις εισφορές των επιχειρήσεων – μελών τους που για το 95% των περιπτώσεων είναι 50 ευρώ ετησίως, δηλαδή περίπου 4 ευρώ το μήνα. Με το ευτελές αυτό ποσό τα Επιμελητήρια προσφέρουν πλείστες υπηρεσίες στα μέλη τους, πολύ υψηλότερης αξίας.

Η πρόταση αυτή της τρόικας, πάντως, αποτελεί δυστυχώς, εισήγηση μιας ολιγομελέστατης ομάδας εγχώριων επιχειρήσεων – μελών του ΣΕΒ, ο πρόεδρος του οποίου πρότεινε τέτοιου είδους μέτρα στην τρόικα και μάλιστα πριν τα εισηγηθεί στην ελληνική κυβέρνηση.

Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζει ο κ. Δασκαλόπουλος ότι οι 900.000 μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν έδρα τους την Ελλάδα και παράγουν και απασχολούν προσωπικό. Δεν είναι απλοί εισοδηματίες, χωρίς παραγωγικές μονάδες και με τα κεφάλαιά τους σε funds του εξωτερικού.

Ταυτόχρονα, πληροφορούμε την ελληνική κυβέρνηση, πριν συναινέσει σε μια τέτοια καταστροφική απόφαση, ότι στα αναπτυγμένα κράτη της Ευρωζώνης, όπως στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και αλλού, τα Επιμελητήρια διέπονται από το ίδιο καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του καθεστώτος.

Οι αλλαγές που επικαλούνται οι τροϊκανοί ότι θα γίνουν στην Ισπανία αποτελούν ένα στρεβλό μοντέλο σύγκρισης, καθώς στην Ιβηρική χώρα οι εισφορές προς τα Επιμελητήρια υπολογίζονται με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζονται στη χώρα μας για το ΣΕΒ, δηλαδή σε συνάρτηση με τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία. Και η συζήτηση άρχισε στην Ισπανία με την προτροπή μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας που επιδίωκε τον αφανισμό των Επιμελητηρίων, προκειμένου να καταβάλει άπαξ το ποσό της εισφοράς μόνο στον Ισπανικό Σύνδεσμο Βιομηχανιών. Κάτι το οποίο δεν συμβαίνει ούτε στην Ελλάδα αλλά ούτε και στις ηγέτιδες χώρες της Ε.Ε.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να μην βάλει την υπογραφή της σε μέτρα αφελληνισμού της αγοράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου