"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Το 4Ο Τακτικό οργανωτικό Συνέδριο των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ




ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ


Το 4Ο Τακτικό οργανωτικό Συνέδριο των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ, με βάση το άρθρο 11 του Καταστατικού, ψήφισε Προγραμματισμό Δράσης για τα επόμενα 2 χρόνια, δηλαδή με χρονικό ορίζοντα μέχρι το Προγραμματικό Συνέδριο που θα γίνει πριν τις εκλογές τον Ιούνιο του 2014. Το σώμα, αφού έλαβε υπόψη της τις εισηγήσεις του απερχόμενου Συντονιστικού Συμβουλίου, τις εμπειρίες, τις δράσεις και τις προτάσεις που κατατέθηκαν, κατέλειξε στα παρακάτω, με πρωταρχικούς και κυρίαρχους στόχους, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας, την αλληλεγγύη, την πάλη ενάντια στη λιτότητα και την ανεργία, την ανάπτυξη της πόλης μας και τις λύσεις των προβλημάτων της. Πιο συγκεκριμένα :


1.  Στο επίκεντρο της δράσης μας μπαίνουν οι στόχοι της Πολιτικής Απόφασης. Για αυτοδιοίκηση με πραγματική αυτοτέλεια, επαρκείς οικονομικές δυνατότητες, δημοκρατικές δομές εξουσίας, συμμετοχή των πολιτών, αξιοκρατία, διαφάνεια, χρηστή διαχείριση και απλή αναλογική στην εκλογή όλων των οργάνων. Για συνεργασία με τις Ανεξάρτητες Αυτοδιοικητικές Δυνάμεις, αναζωογόνηση της παρουσίας τους και ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της δύναμής τους. Για να σεβαστούν τα κόμματα την ανάγκη των τοπικών κοινωνιών να επιλέγουν τα Αυτοδιοικητικά Σχήματα που τις εκφράζουν χωρίς χρίσματα και εναγκαλισμούς. Για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές ανάδειξης στη θέση της Δημοτικής Αρχής της δύναμης εκείνης που μπορεί να αλλάξει την πορεία του Δήμου, πράγμα που σημαίνει αναζήτηση συμμαχιών με δυνάμεις εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου και συσπείρωση των πολιτών.

2.  Αναγκαίο και αυτονόητο είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια βελτίωσης της εσωτερικής μας λειτουργίας. Θα επιδιώξουμε με συγκεκριμένα μέτρα, το Συντονιστικό Συμβούλιο, η Εκτελεστική Γραμματεία, το Γραφείο Τύπου και η Οικονομική Επιτροπή, να παράγουν καλύτερης ποιότητας συλλογικό έργο, ενεργοποιώντας δημιουργικά τις Ομάδες Δουλειάς, στην ακόμα πιο ολοκληρωμένη και επικαιροποιημένη επεξεργασία των θέσεών μας. με βάση το Δημοτικό μας Πρόγραμμα.

3.  Η αποτελεσματικότητα και η δύναμή μας για τα δημοτικά τεκταινόμενα στη πόλη μας πηγάζουν μόνο από τους πολίτες, τις τίμιες και ειλικρινείς σχέσεις μαζί τους και την ενεργό συμμετοχή τους, σε δύο κατευθύνσεις:

α) Μέλημά μας βασικό, η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στα δημοτικά πράγματα. Απαραίτητη προϋπόθεση προς αυτή την κατεύθυνση είναι η υπεύθυνη και σταθερή ενημέρωσή τους  με Δελτία Τύπου, αξιοποίηση του Τοπικού Τύπου (έντυπου και ηλεκτρονικού), ενίσχυση της ιστοσελίδας μας, επανέκδοση του Ενημερωτικού μας Δελτίου και ο δημιουργικός διάλογος. Η εμπειρία μας με τις συγκεντρώσεις γειτονιάς είναι πολύτιμη.

β) Ανάπτυξη δράσεων μέσα από μαζικούς φορείς, είτε ως μέλη τους, είτε στηρίζοντας με κάθε τρόπο το έργο τους. Άλλωστε τα μεγάλα προβλήματα της πόλης, η παραλία, το βουνό, το νεκροταφείο, το κυκλοφοριακό χάος, το τεράστιο θέμα του Μητροπολιτικού Πάρκου, η έλλειψη αθλητικών κέντρων και υποδομών, οι ενδεείς, οι άστεγοι, οι άνεργοι, επιτάσσουν την ενδυνάμωση των μαζικών κοινωνικών φορέων της πόλης μας και της δράσης τους.

4.  Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά τη μάχη για τα μεγάλα προβλήματα της πόλης:

·      Για την προστασία του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα του βουνού, τη λειτουργία Δασαρχείου, την πλήρη αναδάσωσή του, την απομάκρυνση των αυθαιρέτων κατασκευών και την εφαρμογή Σχεδίου Πυροπροστασίας.

·      Για να εγκαταλείψει ο Δήμος τα σχέδια για αυθαίρετο νεκροταφείο στο βουνό, να αξιοποιηθούν και να υλοποιηθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι δυνατότητες με την επέκταση του νεκροταφείου Αργυρούπολης και την παραχώρηση χώρου στη Γλυφάδα και να προχωρήσει η υλοποίηση του Διαδημοτικού Νεκροταφείου, με ξεχωριστούς αυτόνομους χώρους για κάθε Δήμο, αλλά και της κατασκευής Διαδημοτικού Αποτεφρωτηρίου.

·      Για να σταματήσει η εκποίηση του πρώην Αεροδρόμιου του Ελληνικού και να μετατραπεί σε  Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου, χώρος ζωής και ανάσα για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, με πολιτιστικές αθλητικές χρήσεις.

·      Για να εφαρμοστεί το Προεδρικό Διάταγμα του 2004 για την παραλία, να παραχωρηθεί  ολοκληρωτικά στο Δήμο, μαζί με τα ΑΣΤΕΡΙΑ και να διαμορφωθεί έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση και χρήση των πολιτών.

·      Για να επεκταθεί το ΜΕΤΡΟ στη Γλυφάδα με προοπτική να φτάσει στο νέο Αεροδρόμιο, να επαναχαραχθεί το ΤΡΑΜ στο κέντρο της πόλης, να αναδιαταχτούν τα δρομολόγια της ΕΘΕΛ, ώστε να εξυπηρετείται το κοινό και προπαντός να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί η κυκλοφοριακή μελέτη για όλη την πόλη. Η δημιουργία δικτύου ποδηλατόδρομων, όπως και στο Δημοτικό μας Πρόγραμμα αναφέρουμε, είναι πλέον αναγκαία.

·      Για να κατασκευαστούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης στο βουνό, έργα απορροής ομβρίων υδάτων και διάσωσης – διευθέτησης των υφιστάμενων ρεμάτων.

·      Για την βελτίωση της καθαριότητας με μείωση του κόστους περισυλλογής, ανακύκλωση με ξεχωριστούς κάδους, οικιακή κομποστοποίηση, πράσινα σημεία και Διαδημοτικό Σταθμό Διαχείρισης Απορριμμάτων με Κέντρο Διαλογής και Διάθεσης Ανακυκλώσιμων, Μονάδα Κομποστοποίησης και Σταθμό Μεταφόρτωσης των Υπολειμμάτων.

·      Για την εφαρμογή προγράμματος απαλλοτρίωσης και αποζημίωσης των χαρακτηρισμένων κοινόχρηστων χώρων με συμφέρουσες τιμές για το Δήμο και διαμόρφωσής τους, με παράλληλη προσπάθεια εξεύρεσης χώρων στην Τερψιθέα.

·      Για την καταπολέμηση των αυθαιρεσιών με απομάκρυνση των παράνομων κατασκευών απο κοινόχρηστους χώρους, καθαίρεση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων και κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Για τους στόχους αυτούς θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα προγραμματίσουμε μεθοδευμένες δράσεις, επισκέψεις σε υπηρεσίες και Υπουργεία, παρεμβάσεις στο Δήμο και τους αρμόδιους φορείς, μα προπαντός ενεργοποίηση και κινητοποίηση πολιτών.

5.  Πολιτιστική Δράση – Παιδεία – Αθλητισμός.

Η πόλη μας πρέπει να αποκτήσει πνευματική ζωή και πολιτιστική ταυτότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται να βελτιωθεί από το Δήμο κατά πολύ η υπάρχουσα υποδομή με κύριους στόχους τον πολυχώρο πολιτισμού στο οικόπεδο περιοχής Σαμίων – Ικαρίων και το Δημοτικό Ωδείο στην οδό Παναγούλη. Επίσης χρειάζεται να ενισχυθεί η ερασιτεχνική δημιουργία, να αναβιώσουν οι θεσμοί που είχαν καθιερωθεί στα σχολεία (Μαθητικό Καρναβάλι, Πανόραμα Παραδοσιακών Χορών, Μαθητικό Μουσικό Φεστιβάλ κ.α.) και να αξιοποιηθούν οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών της πόλης μας. Για όλα αυτά συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να στηρίζουμε τους φορείς που παράγουν πολιτισμό, ενώ παράλληλα και ανάλογα με τα οικονομικά μας, βλέπουμε τη διοργάνωση εκδηλώσεων όπως για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που είχαμε καθιερώσει.

Η ιδιαίτερη ευαισθησία όλων μας για την παιδεία είναι αυτονόητη. Συνεργαζόμαστε με τους φορείς της σχολικής κοινότητας και συμμετέχουμε στους αγώνες που αφορούν στην αύξηση των δαπανών για την παιδεία, τη βελτίωση και αναβάθμιση των σχολικών αιθουσών, την κατασκευή των απαραίτητων σχολικών κτηρίων, την κατάργηση της παραπαιδείας. Ζητήματα αιχμής για την πόλη μας είναι η κατασκευή του 18ου Δημοτικού, η εξασφάλιση των οικοπέδων και η κατασκευή των 7ου Γυμνασίου, 3ου Λυκείου, η επέκταση των 16ου Δημοτικού και 5ου Γυμνασίου – Λυκείου, με παράλληλη τακτοποίηση του αυθαίρετου γυμναστηρίου, η κατασκευή των 6ου και 14ου Νηπιαγωγείων στο υπάρχον οικόπεδο, η απαλλοτρίωση οικοπέδων και κατασκευή σ’ αυτά των 1ου, 7ου, 15ου, 16ου, 17ου και 19ου Νηπιαγωγείων. Θέλουμε τα σχολεία ανοιχτά στην κοινωνία, αλλά και ανοιχτά μετά τα μαθήματα για αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες χρήσεις. Η καταπολέμηση των φαινομένων βίας και ρατσισμού και προπαντός η διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς στο ιδανικό της δημοκρατίας, της φιλίας, του σεβασμού της διαφορετικότητας είναι στις προτεραιότητές μας.

Στην πόλη μας έχουμε αξιόλογα αθλητικά σωματεία με προσφορά. Δεν είναι τυχαίες οι διακρίσεις και ο μεγάλος αριθμός Ολυμπιονικών. Αδύνατο σημείο είναι ο κατακερματισμός δυνάμεων και προπαντός η έλλειψη υποδομής. Τα τέσσερα Αθλητικά Κέντρα που περιλαμβάνονται στο Δημοτικό μας Πρόγραμμα, η αναβάθμιση των υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων, η καλή συνεργασία και στήριξη των αθλητικών φορέων είναι πάντα στην προσοχή μας. Επίσης επιδιώκουμε να δοθεί βάρος στο μαζικό αθλητισμό, με ακόμα καλύτερα προγράμματα του Δήμου και να στηριχθεί ο σχολικός αθλητισμός με συνέχιση της βελτίωσης των αθλητικών υποδομών στα σχολεία.

6.  Στηρίζουμε τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου (Κοινωνική Υπηρεσία, Κέντρο Πρόληψης, ΚΑΠΗ, Βοήθεια στο σπίτι, Παιδικοί και Βρεφικοί Σταθμοί) και διεκδικούμε να συνεχιστεί η κρατική χρηματοδότηση, να δημιουργηθούν νέοι Παιδικοί Σταθμοί και να αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες αυτές χωρίς επιβάρυνση των οικογενειών. Πιστεύουμε ότι σήμερα παρά ποτέ επιβάλλεται ο Δήμος να δείξει το κοινωνικό – ανθρωπιστικό πρόσωπό του. Θα είμαστε δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, συγκεντρώνοντας φάρμακα – τρόφιμα κλπ, με πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη ακόμα πιο ισχυρού κινήματος αλληλεγγύης.

7.  Γραφείο Τύπου – Τοπικός Τύπος.

Αναγνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο Τοπικός Τύπος, έντυπος και ηλεκτρονικός, τον στηρίζουμε και επιδιώκουμε ισότιμη μεταχείριση και καλή σχέση με όλους. Θα είμαστε αμείλικτοι στις ελάχιστες εξαιρέσεις που συκοφαντούν, διαστρεβλώνουν και διαβάλλουν προσωπικότητες. Η επικοινωνιακή μας πολιτική είναι σπουδαίο κομμάτι της δουλειάς μας. Θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε το Γραφείο Τύπου, την παρουσία μας όπου καλούμαστε και όπου χρειάζεται, να επανεκδώσουμε το Ενημερωτικό μας Δελτίο και να αναβαθμίσουμε την ιστοσελίδα μας, κυρίως στην κατεύθυνση της συμμετοχής των πολιτών και της διαβούλευσης.

8.  Νεολαία.

Η νεολαία αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα, που με την κρίση και την πολιτική των μνημονίων έφτασαν στα ύψη. Κορυφαίο ζήτημα είναι αυτό της επαγγελματικής αποκατάστασης και της αναγκαστικής μετανάστευσης για δουλειά, αφού η ανεργία στους νέους ξεπέρασε το 50%. Εμείς εμπιστευόμαστε τους νέους, από τις ιδέες τους εμπνεόμαστε και πορευόμαστε. Έχοντας την διεκδίκηση της λύσης των προβλημάτων της στους βασικούς μας στόχους, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να ενεργοποιηθούμε από κοινού, αφού χωρίς αυτούς κάθε προσπάθεια θεωρείται αναποτελεσματική. Οι νέοι μας αποτελούν τη συνέχεια των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ, σ’ αυτούς θα παραδώσουμε αυτή την υγιή δύναμη. Επιδιώκουμε να γίνουν εκλογές στο ΤΟΣΥΝ και να διατεθούν χώροι συνεύρεσης των νέων.

Πολίτες της Γλυφάδας

Σας καλούμε να συμπαρασταθείτε στην προσπάθειά μας, για να οδηγήσουμε την πόλη μας στο φως, μακριά από σκοπιμότητες, με σεβασμό, στο δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας.





27 Μάιου 2012

Για το Προεδρείο του Συνεδρίου

Ο Πρόεδρος





Γ. Μπούσμπουρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου