"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ : Να γίνει η Γλυφάδα πόλη του πολιτισμού


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

4ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΓΛΥΦΑΔΑ 27 ΜΑΙΟΥ 2012

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ



Η οικονομική κρίση που συγκλονίζει τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, έλαβε την ακραία έκφρασή της στη χώρα μας. Το μοντέλο ανάπτυξης που οικοδομήθηκε με την αγαστή συνεργασία των κερδοσκοπικών οικονομικών συμφερόντων, των διαπλεκόμενων ΜΜΕ και των κυρίαρχων επι δεκαετίες πολιτικών δυνάμεων, στηρίχθηκε κυρίως στην κατανάλωση που τροφοδότησε έναν επαχθή υπερδανεισμό και λιγότερο στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας σε όφελος της χώρας και του λαού μας. Επιπλέον το κομματικό κράτος και τα φαινόμενα αδιαφάνειας, διαφθοράς, ανομίας και ατιμωρησίας, συνέβαλλαν αποφασιστικά στη σημερινή δραματική κατάσταση.


Η υπογραφή  των μνημονίων Ι και ΙΙ και η είσοδος της χώρας μας στο ΔΝΤ είχαν ως αποτέλεσμα την υποθήκευση του μέλλοντός της για 40 χρόνια, την απεμπόληση σε μεγάλο βαθμό της εθνικής ανεξαρτησίας, τη σκληρή λιτότητα με τη δραματική μείωση μισθών και συντάξεων, την εκτίναξη της ανεργίας στο 22%, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους στην παιδεία, την υγεία, την πρόνοια και τελικά την υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής.

Οι πολύμορφοι σκληροί αγώνες του λαού μας επέβαλλαν τις εκλογές στις 6 Μαΐου, στις οποίες οι πολίτες καταψήφισαν τις πολιτικές των μνημονίων και άνοιξαν το δρόμο στην ελπίδα για αλλαγή πορείας. Στους αγώνες αυτούς λάβαμε μέρος με συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, έκδοση Δελτίων Τύπου, κατάθεση ψηφίσματος στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη στήριξη των ανέργων, υπερψηφίζοντας ψήφισμα για συμμετοχή του Δήμου Γλυφάδας στις δράσεις ενάντια στα χαράτσια. Επίσης καταθέσαμε, στο δημοτικό Συμβούλιο, πρόταση μείωσης των τελών καθαριότητας κατά 10% και εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας με τη συγκέντρωση τροφίμων για άπορες οικογένειες. Θα συνεχίσουμε ακόμα πιο ουσιαστικά, πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά να δίνουμε το παρόν στα κινήματα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις πρωτοβουλίες ανθρωπιάς.

Το συνέδριό μας πραγματοποιείται έχοντας πλέον πίσω μας ενάμιση χρόνο υλοποίησης της νέας δομής Αυτοδιοίκησης και την εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Δυστυχώς οι φόβοι και οι εκτιμήσεις μας, ότι το νέο αυτό νομοθετικό πλαίσιο δεν θα συμβάλλει στην ανασυγκρότηση και την αναγέννηση της Αυτοδιοίκησης, αλλά αντίθετα θα την οδηγήσει σε μεγαλύτερα αδιέξοδα και σε αδυναμία να αντιμετωπίσει τα θέματα των τοπικών κοινωνιών, επαληθεύονται.

Οι τεράστιες περικοπές λόγω και της κρίσης, η μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, η ενίσχυση του Δημαρχοκεντρικού - εκτελεστικοκεντρικού συστήματος που εφαρμόζεται, η φαλκίδευση της βούλησης των πολιτών με τον εκλογικό νόμο και η έλλειψη κάθε ουσιαστικής συμμετοχικής διαδικασίας, τα περίπλοκα μορφώματα που δημιουργήθηκαν ως νέοι Δήμοι (εμείς ευτυχώς δεν συνενωθήκαμε), το πολυδαίδαλο νομοθετικό πλαίσιο και οι συνεχείς αλλαγές και του ίδιου του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, που περιπλέκουν τα πράγματα χωρίς όμως να αλλάζουν την ουσία τους, έχουν οδηγήσει την Αυτοδιοίκηση σε μεγαλύτερα αδιέξοδα, αναποτελεσματικότητα, περαιτέρω γραφειοκρατία και μεγαλύτερη δυσκολία στη λύση των προβλημάτων.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια όπου και ο παλαιοκομματισμός, όπως τον γνωρίσαμε μέχρι τώρα, δεν βοήθησε να αλλάξουν τα δεδομένα, η ύπαρξη και η δράση πρωτοβουλιών όπως η δική μας, σαφώς δημιουργεί ελπίδες και δίνει δυνατότητες παρέμβασης των πολιτών για αλλαγές στις δομές, στη νοοτροπία, στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και στο τελικό αποτέλεσμα. Όταν μάλιστα οι πρωτοβουλίες αυτές δεν είναι θνησιγενείς ή περιοδικές, αλλά έχουν μια διάρκεια χρονική και επιπρόσθετα ζωντάνια και ποιότητα στην προσφορά τους, τότε οι πιθανότητες να οδηγηθούμε σε πιο δημιουργικούς δρόμους πολλαπλασιάζονται.

Αυτό νομίζουμε ότι συμβαίνει και με την παρουσία των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ στην πόλη μας, δεδομένου μάλιστα ότι κλείνουμε 8 χρόνια ζωής και αξιόλογης προσφοράς, που φέρνει αποτελέσματα και έχει αναγνωριστεί ευρύτερα. Σήμερα είμαστε η τρίτη δύναμη στο Δημοτικό Συμβούλιο με ένα αξιοζήλευτο ποσοστό, που έχει υπερκεράσει πολλά κομματικά σχήματα και διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις της πόλης.

Από το 2006 συμβάλλαμε αποφασιστικά στην ίδρυση της Πανελλαδικής Πρωτοβουλίας Ανεξάρτητων Αυτοδιοικητικών Κινήσεων (ΠΑΝΑΚ) και συμμετείχαμε πρωταγωνιστικά ως ενεργό μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και της Γραμματείας. Η επιλογή μας αυτή είχε σκοπό την παραπέρα ενίσχυση γνήσιων πρωτοβουλιών πολιτών, έξω από κάθε κομματικό εναγκαλισμό, κάθε πολιτική και οικονομική εξουσία. Συμμετείχαμε σ’ όλες τις Πανελλαδικές συναντήσεις, διοργανώσαμε στη Γλυφάδα Παναττική σύσκεψη ανεξάρτητων σχημάτων και διημερίδα για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Στις δημοτικές εκλογές του 2010 σχεδόν όλα τα ανεξάρτητα σχήματα ενισχύθηκαν σημαντικά και κάποια αναδείχθηκαν στην Δημοτική Αρχή σε πολύ μεγάλες πόλεις (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Κερατσίνι).

Η νέα πραγματικότητα που δημιούργησαν οι εκλογές δεν ευνόησε τη συνέχιση του συντονισμού των Ανεξάρτητων Σχημάτων, παρά τις λιγοστές έστω προσπάθειες. Σ’ αυτό συνέβαλλε και ο προσανατολισμός κάποιων Δημοτικών Αρχών που ενώ ξεκίνησαν ως ανεξάρτητες πρωτοβουλίες, η κομματική στήριξη που έλαβαν τελικά αλλοίωσε σημαντικά το χαρακτήρα τους. Η εξέλιξη αυτή σαφώς και δημιουργεί δυσκολίες στο να συνεχίσει το κίνημα των Ανεξάρτητων Αυτοδιοικητικών Δυνάμεων, να δρα Πανελλαδικά και να πείθει, εμείς όμως δεν κλείνουμε αυτή την προοπτική.

Στο Δήμο μας η νέα Δημοτική Αρχή εκλέχθηκε στο δεύτερο γύρο με την αποχή να εκτοξεύεται είκοσι επιπλέον μονάδες σε σχέση με τον πρώτο, σαφέστατο δείγμα απαξίωσης. Το λεγόμενο «Σύμφωνο Συνδιοίκησης», που επαληθεύτηκε στην πράξη και όλη η πρακτική της παράταξης του κ. Κόκκορη δεν προμήνυαν κάτι καλό για την πόλη. Πράγματι μετά από 1,5 χρόνο στη διοίκηση του Δήμου η Δημοτική Αρχή έχει πλέον δείξει έμπρακτα ότι, όχι μόνο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της πόλης, αλλά αντίθετα ο βασικός προσανατολισμός της πολιτικής της τη βλάπτει. Απ’ όλες της τις ενέργειες δείχνει ότι ήταν απροετοίμαστη να αναλάβει τα καθήκοντά της και προπαντός στερείται προγράμματος με σαφή σχεδιασμό και ιεράρχηση στόχων.

Βεβαίως πραγματοποιείται κάποιο έργο, που εμείς στηρίξαμε όλο το διάστημα που πέρασε, όμως παρακολουθούμε μια αλλοπρόσαλλη και συχνά αδιέξοδη πολιτική με αυθαίρετες ενέργειες και επιλογές σκοπιμότητας, όπου τις περισσότερες φορές δεν εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον και το καλό των πολιτών. Ξεχωριστά εκτιμούμε ότι πρέπει να σταθούμε στον ίδιο το Δήμαρχο, γιατί πέρα από τις υπερεξουσίες που του δίνει το νομοθετικό πλαίσιο, ο ίδιος λειτουργεί και το έχει επιβάλλει στην παράταξή του, ως «απόλυτος άρχοντας». Ο αυταρχισμός, η αλαζονεία, η υποτιμητική και συχνά προσβλητική συμπεριφορά του σε βάρος όποιου έχει άλλη άποψη, είναι χαρακτηριστικά συστατικά άσκησης της εξουσίας του.

Εμείς, όπως με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή έτσι και με την παρούσα, κρίνουμε και τοποθετούμαστε με βάση το έργο της. Ψηφίζαμε και θα συνεχίσουμε να ψηφίζουμε ότι θετικό, καυτηριάζουμε τα αρνητικά, ενημερώνουμε τους πολίτες για όλα και ανάλογα με το μέγεθος των προβλημάτων αναπτύσσουμε τη δράση μας για τη λύση τους ή την ανατροπή των λανθασμένων επιλογών. Σε κάθε περίπτωση προβάλλουμε τις θέσεις μας, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και ενεργοποιούμαστε μαζί με όσους έχουμε κοινούς στόχους. Ως αυθεντικό κίνημα πολιτών, μένουμε σταθεροί στις αρχές μας. Θα είμαστε μαζί με τα μαζικά κινήματα, τις οικολογικές οργανώσεις, τους εξωραϊστικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, στους αγώνες για να μην καταρρεύσει η κοινωνική συνοχή της πόλης μας και να λυθούν τα συσσωρευμένα προβλήματα, για μια πόλη με ταυτότητα, ανθρώπινη και λειτουργική.

Συνεχίζουμε τις δράσεις και τις παρεμβάσεις μας με βάση το Δημοτικό μας Πρόγραμμα και τους στόχους που περιλαμβάνονται στον Προγραμματισμό Δράσης του Συνεδρίου μας. Βασικοί άξονες σ’ αυτή τη κατεύθυνση είναι:

·      Να αποκτήσει η Αυτοδιοίκηση πραγματική αυτοτέλεια, οικονομικές δυνατότητες, δημοκρατικές δομές εξουσίας με συμμετοχή των πολιτών, αξιοκρατία, διαφάνεια, χρηστή διαχείριση και πόθεν έσχες των δημόσιων προσώπων, με καθιέρωση της απλής αναλογικής στην εκλογή όλων των οργάνων. Η ακολουθούμενη πολιτική τελών επιδιώκουμε να αποβλέπει στον εξορθολογισμό και τη μείωσή τους, όπου είναι δυνατόν, από την παράλληλη συμπίεση του κόστους, προς όφελος των πολιτών.

·      Να δρομολογηθούν λύσεις για τα μεγάλα και μικρά προβλήματα της πόλης, όπως το Μητροπολιτικό Πάρκο, η παραχώρηση της παραλίας, η διασφάλιση του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα του βουνού, η απόκτηση νέου νεκροταφείου, η διάσωση και διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων, η καθαριότητα και ανακύκλωση, η αντιπλημμυρική προστασία, η συντήρηση των οδών, τα ασφαλή και προσπελάσιμα πεζοδρόμια, το κυκλοφοριακό, η στάθμευση και πολλά άλλα.

·      Να αναδειχθεί το ανθρώπινο πρόσωπο του Δήμου με στήριξη στους ανήμπορους, τους άπορους και τους άνεργους και ενίσχυση των κοινωνικών δομών του. Διεκδικούμε να θεσμοθετηθούν δυνατότητες υλοποίησης προγραμμάτων αλληλεγγύης, με πρώτο βήμα Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Φαρμακεία και πρόβλεψη κοινωνικών κονδυλίων στον προϋπολογισμό.

·      Να γίνει η Γλυφάδα πόλη του πολιτισμού, που θα στηρίζει και θα δίνει ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους, θα έχει επαρκείς χώρους αθλητισμού και δημόσια σχολεία που θα καλύπτουν τις ανάγκες και θα εξασφαλίζουν άριστες υποδομές μόρφωσης.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, αλλά και την τάση που έχει δημιουργηθεί, πολλοί πολίτες να συσπειρώνονται μαζί μας για ζητήματα τις γειτονιάς τους, εκτιμούμε ότι πρέπει να κινηθούμε προς δύο κατευθύνσεις:

·      Ακόμα μεγαλύτερη ενεργοποίηση και κοινή δράση με τους πολίτες, στήριξη μαζικών φορέων, ανάπτυξη κινημάτων για τα προβλήματα της πόλης και ανάπτυξης πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης.

·      Αναζήτηση συμμαχιών με τις υπάρχουσες συγκροτημένες δυνάμεις, εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων.

Από το 1ο Συνέδριο μας απασχόλησε το ζήτημα της σχέσης μας με τα κόμματα. Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν αμφισβητούμε τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο τους, διαφωνούμε όμως με τον κομματισμό εναγκαλισμό και τη λογική των χρισμάτων. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να επιλέγουν ελεύθερα τα αυτοδιοικητικά σχήματα που τους εκπροσωπούν και τα κόμματα να ενθαρρύνουν και να σέβονται την ενεργοποίηση των πολιτών και τις γνήσιες συλλογικές πρωτοβουλίες. Δεν διεκδικούμε επομένως το χρίσμα κανενός κόμματος, δεν αρνούμαστε όμως τη συνεργασία και τη στήριξη που σέβεται την οντότητά μας και προωθεί τους στόχους μας για το καλό της πόλης.

Στόχευσή μας είναι οι Γλυφαδιώτες, στις επόμενες δημοτικές εκλογές, να επιλέξουν για Δημοτική Αρχή τη δύναμη εκείνη που μπορεί να αλλάξει την πορεία του Δήμου και να διοικήσει με επάρκεια, σοβαρό προγραμματισμό, χρηστή διαχείριση και δημοκρατία.



27 Μάιου 2012

Για το Προεδρείο του Συνεδρίου

Ο Πρόεδρος



Γ. Μπούσμπουρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου