"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Hangover ΤΕΛΟΣ

Η Επόμενη Μέρα της Μπαρότσαρκας

Παναγιώτης Γαβριήλογλου

(πηγή:http://www.menshealth.gr/health.tributes.6.8020.html)










Μεγάλη νύχτα; Για να είναι μεγάλη και η μέρα χωρίς παρενέργειες από το αλκοόλ, ακολούθησε το πρόγραμμα του MH και ξεπέρνα το hangover σε 60 λεπτά.

13.00
Καλημέρα

13.01-13.10
Φάε Εξυπνα
«Η συχνή κατανάλωση υγρών και λαχανικών αναπληρώνει τις θρεπτικές ουσίες που έχεις ανάγκη» λέει η Catherine Collins, επικεφαλής του Διαιτολογικού Τμήματος στο νοσοκομείο St. George του Λονδίνου. «Ο χυμός από κόκκινο γκρέιπφρουτ ενεργοποιεί τα ένζυμα του συκωτιού σου, για να επιταχύνεις το μεταβολισμό των τοξινών».

«Μετά από αυτό φάε δύο καρότα» λέει η Collins. Το ρετινοϊκό οξύ που περιέχουν βοηθά τα «καπνισμένα» πνευμόνια σου να προσλάβουν οξυγόνο, ώστε να πάρει ο οργανισμός σου δυνάμεις και να αποβάλει το αλκοόλ, σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο European Respiration Journal. Πάρε μία κάψουλα Neurozan (με σήμα τον εγκέφαλο) που αποδεδειγμένα σε βοηθά να έχεις καλή λειτουργία του εγκεφάλου ακόμα κι αν κοιμήθηκες ελάχιστα.

13.11-13.20
Βγες Εξω

Εκτός του ότι ανοίγουν τα μάτια σου και φεύγει η γκριμάτσα της αηδίας από το πρόσωπό σου «με ένα 10λεπτο ζωηρό περπάτημα ανοίγουν οι αεροφόρες οδοί σου και γίνεται στο σύστημά σου ανεφοδιασμός θρεπτικών ουσιών» λέει το αγγλικό ινστιτούτο των σπορ Ally McDonald.
«Επικεντρώσου στη σωστή στάση του σώματός σου (φαντάσου ότι μία κλωστή σηκώνει το κεφάλι σου προς τα πάνω) και στην αναπνοή σου και μέτρα μέχρι το τρία σε κάθε εισπνοή κι εκπνοή.

13.21-13.40
Κατέβα το βουνό

Ερευνα του πανεπιστημίου Dublin City δείχνει ότι με τα ελλειπτικά μηχανήματα (σαν να κάνεις σκι) καις σχεδόν τις ίδιες θερμίδες που θα έκαιγες και στο διάδρομο, αλλά είναι πιο εύκολο να βγάλεις ένα πρόγραμμα 20 λεπτών. Αυτό θα σε βοηθήσει να επεξεργαστείς τις τοξίνες πιο γρήγορα και να κάψεις μερικές από τις απερίσκεπτες θερμίδες που πήρες τρώγοντας «βρώμικο» μετά το κλαμπ. «Επίσης, είναι γυμναστική χωρίς πολλούς κραδασμούς, άρα και πιο φιλική προς το στομάχι σου» λέει ο Jonathan Lewis, προσωπικός γυμναστής.

13.41-13.55
Ανεφοδιασμός

Φάε μπανάνες και φιστικοβούτυρο με μαύρο ψωμί. «Μην παρασυρθείς και καταναλώσεις ζάχαρη: σε λίγες ώρες θα αισθάνεσαι χειρότερα» προειδοποιεί η διατροφολόγος Penny Hunking. «Εχεις ανάγκη από πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ακόρεστα λίπη κι όλα αυτά τα θες σε ισορροπία». Το φιστικοβούτυρο τα περιέχει όλα αυτά σε τέλεια αναλογία (40%-30%-30%). Οι μπανάνες αφομοιώνονται πολύ εύκολα και ανεφοδιάζουν το στοκ από εξαντλημένες από το αλκοόλ βιταμίνες Β.

Φάε το σαντουιτσάκι και πιες ημιαποβουτηρωμένο γάλα. Επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ στις ΗΠΑ βρήκαν ότι το ασβέστιο προσδένεται στα αργοκίνητα κορεσμένα λίπη και τα αποβάλλει από τον οργανισμό. Καλά νέα για να διώξεις την μπύρα που έχει μείνει μες στο στομάχι σου. Κακά νέα για όποιον μένει μαζί σου.

13.56-13.59
Ανοιξε τα μάτια

«Αν τα μάτια σου συνεχίζουν να είναι κόκκινα, χρησιμοποίησε σταγόνες που περιέχουν ναφαζολίνη, που προκαλεί αγγειοσυστολή και κάνει τα μάτια σου να γίνουν πιο άσπρα» λέει ο οφθαλμίατρος David Cartwright. Αν εξακολουθείς να έχεις πρόβλημα, άνοιξε μία μπύρα που περιέχει τζίντζερ. «Το τζίντζερ θα βοηθήσει το στομάχι σου να ηρεμήσει και θα σε συνεφέρει από τη ναυτία» λέει η Hunking.

14.00
Τώρα μπορείς να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Πόσο σε πιάνει το αλκοόλ;
Δεν γεννηθήκαμε όλοι ίδιοι. Οταν οι γιατροί μας γύρισαν ανάποδα και μας χτύπησαν για να αρχίσουμε να αναπνέουμε και μας έδωσαν στις μαμάδες μας, ήδη οι διαφορές μεταξύ μας ήταν τεράστιες. Μάτια, μύτες, αυτιά, σωματική και πνευματική δύναμη, αν θα μας αρέσουν οι μπάμιες ή όχι. Κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά επηρεάζουν και την ανεκτικότητά σου στο αλκοόλ. Το πρώτο είναι ο Δείκτης Μάζας του Σώματός σου, που είναι η σχέση του βάρους με το ύψος σου. Οσο πιο μεγάλο Δείκτη Μάζας Σώματος έχεις, δηλαδή όσο πιο πολύ λίπος έχεις, τόσο πιο αργά αφομοιώνεται το οινόπνευμα από το σώμα σου. Ο δεύτερος παράγοντας που επηρεάζει το αν θα ξυπνήσεις σε ένα υποκατάστημα της κόλασης το επόμενο πρωί είναι ο πρότερος έντιμος βίος σου. Οσο πιο στενή και τακτική είναι η σχέση σου με το νερό της φωτιάς τόσο καλύτερα θα ελέγξεις τις επιπτώσεις του και τόσο καλύτερα θα είσαι το επόμενο πρωί. Αν μέχρι τώρα η μοναδική επαφή σου με το ποτό ήταν ένα ποτηράκι ρετσίνα κάθε Πάσχα με τον παππού και ξαφνικά οι φίλοι σου αποφάσισαν να σε πάνε διακοπές στην Ιο, μάλλον έρχονται δύσκολες ημέρες.

Μην τα μπλέκεις
Σαν τον εξερευνητή που σέρνεται στα βάθη του Αμαζονίου ψάχνοντας να βρει τη θεραπεία του καρκίνου ή το Ιπτάμενο Σμαραγδένιο Φίδι, που μαρτυρίες του υπάρχουν σε όλες τις φυλές της περιοχής, πολλοί κίνδυνοι σε περιμένουν στους λαβύρινθους της νύχτας. Σίγουρα δεν θα βρεις ανακόντες κουλουριασμένες γύρω από τα σκαμπό στην μπάρα ή κυνηγούς κεφαλών στις τουαλέτες. Δώσε προσοχή σε αυτά:

- Αν πίνεις αφρώδη κρασιά, έχεις περισσότερες πιθανότητες να βρεθείς στα χαντάκια πριν από τους υπόλοιπους. Το αλκοόλ μεταβολίζεται πιο γρήγορα και φτάνει στον εγκέφαλο.
- Αν δεν θυμάσαι τι έγινε χθες μετά από εκείνο το αγνώστου ταυτότητας σφηνάκι, τότε μάλλον έπαθες εγκεφαλική δηλητηρίαση κι έστειλες τους νευρώνες σου για reboot.
- Μην πιεις αν παίρνεις αγχολυτικά φάρμακα, ασπιρίνη, καθώς κι άλλα φάρμακα. Αν λαμβάνεις κάποια φαρμακευτική αγωγή, διάβασε τις αντενδείξεις. Αν αμφιβάλλεις, ρώτα το γιατρό σου.
- Αν η κραιπάλη είναι γιγαντιαίου μεγέθους και το αλκοόλ στο αίμα σου ξεπεράσει τα 3 γραμμάρια το λίτρο, κινδυνεύεις να πέσεις σε αιθυλικό κώμα, το οποίο μπορεί να αποβεί ακόμα και θανατηφόρο.
Την επόμενη μέρα μην μπεις στον πειρασμό να ακολουθήσεις τη συμβουλή «πιες λίγο απ' ό,τι ήπιες χθες» γιατί ακόμα κι αν μπορέσεις, απλώς αναβάλλεις τον πόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου